This website uses cookies. By continuing to use this website, you agree to the use of cookies. More info here
Accept Cookies

VIDYASIRIMEDHI INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (VISTEC)

Wang Chan, Rayong
Thailand
2015

VIDYASIRIMEDHI INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (VISTEC)

Wang Chan, Rayong
Thailand
2015

VIDYASIRIMEDHI INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (VISTEC)

Wang Chan, Rayong
Thailand
2015
The landmark pylon at VISTEC derived from s physical form of Carbon Nanotube, a substance that measures as small as 1 nanometer, or about 1/10,000 of human hair. Initiated by PTT group, VISTEC is designated to be a frontier research institute. The institute initially focus their research in molecular (chemical) and material science. The idea of using scientific form as a symbol of institute is, thus, relevant. Situated in the heart of the campus, the pylon will act as a landmark, both day and night, for the community at VISTEC and nearby. Up-close, the pylon becomes a focal point of open-air lobby to the library and the auditorium. Steel I-beam and tubes are main structure supporting the whole pylon. The steel structure with heavier members on lower level and lighter members on the upper part gave the illusion of a more porous pylon toward the top. The external skin was made from aluminium tube screen and extruded aluminium frame. Each triangular module was pre-fabricated and installed from inside to avoid the need of scaffolding. LED lighting tubes were installed at the last stage, from inside the tube. These processed of fabrication and installation were all considered during the design stage. Vidyasirimedhi Institute of Science and Technology (VISTEC ) 1. Vidyasirimedhi Building The Vidyasirimedhi Building is a multi-purpose building set as a landmark to the Vidyasirimedhi Institute of Science and Technology (VISTEC) in Rayong, Thailand. The design intention parallels with the institutes vision in fostering a conscious lifestyle through sustainable development. Under the concept of a preserved forest, the Vidyasirimedhi Building reinforces the relationship between the buildings interior spaces, the reservoir, and the expansive ecological forest. It is designed to maximize transparency between indoor and outdoor through a unique circular form that envelops the central courtyard called Laan Jai Baan and an adapted nanotube tower. In connection to other buildings on site, the Laan Jai Baan acts as the central node of axial planes which links all buildings together under their close proximity to the building. The Vidyasirimedhi Building is also a first-of-its-kind building amongst higher education institutions in Thailand to be awarded the prestigious LEED Gold Certification by the U.S. Green Building Council (USGBC). The design has cost-effectively integrated a number of sustainable strategies that are capable to minimize energy consumption on a limited budget by 22% to LEED standard design. One of the prominent features of the building is the extensive roof overhang that modulates with the form of the building to reduce direct sunlight and external heat into the building. Its orientation also plays a huge role in minimizing energy consumption by planning programs enclosed space programs, such as maintenance and storage room, to the southwest direction while allowing the program spaces that require fenestration for skylight to be faced to the central courtyard at the north direction. The library, E-library, and the cafeteria are placed toward the central courtyard for professors, students and researchers to meet and interact. 2 . Laboratory Building The Laboratory Building in Vidyasirimethi Institute of Science and Technology is formed by a cluster of programs from lab rooms, students and post-doctorate researchers workspace to offices for professors to engage in a community-like atmosphere. Education 3.0, a new approach to learning that embraces technology and social collaboration, is also implemented as a significant part of the design. Public areas in the building, which are typically transitional spaces are adapted into collaborative spaces to learn and teach outside of classrooms so researchers can generate new ideas through active interaction. The public area is treated as atrium that connects all clusters of the laboratories together, hence able to evoke a variety of activities from temporary exhibitions, conferences, lectures to social interactions with other users. A featured staircase in the atrium with a seating capability is also deliberately planned to further support users from interacting and producing an active atmosphere as fitting to the concept of Education 3.0. Another major consideration besides having community engagement is to incorporate sustainable features that can improve users well-being to the Laboratory Building. This can be achieved by designing the atrium so that natural ventilation can occur through stack effect and allowing diffused natural light to pass through from aluminum tubes down from clerestory to the space. This method can turn a direct sunlight, generally uncomfortable to users, into an indirect light, pleasantly distributed to needed areas of the building.
AWARDS
Contract Winning Design 2013
LEED Gold® (LEED® BD+C: New Construction) 2015

Share:
Facebook
Email